Oprichting Het meisjeskoor Gynaika (Grieks voor vrouw), vroeger bekend onder de naam De Wase Lijsters, werd 50 jaar geleden opgericht door zuster Maria-Rita in de Onze-Lieve-Vrouw Presentatie in Sint-Niklaas. Van 1988 tot 1998 stond het koor onder leiding van Veerle Spiloes en vanaf 1998 werd het koor overgenomen door Godfried Van de Vyvere, die het koor dirigeerde tot 2015.

Prestaties

Gynaika heeft een hele reeks prestaties en trofeeën op zijn palmares: het koor was meermaals laureaat van de wedstrijd ‘Radio-Schoolkoor’ en behaalde een ‘eerste prijs ‘ in de koorwedstrijd te Kontich en in de Europese jeugdkorenwedstrijd in Neerpelt. Vanaf 1998 plaatste het koor zich 4 maal op rij in de Eredivisie van de Oost-Vlaamse provinciale koortornooien. Een hoogtepunt was ongetwijfeld de deelname in 2005 aan de wedstrijd “Koor van het Jaar”, georganiseerd door Koor&Stem en Canvas. Gynaika bereikte als enige jeugdkoor de finale en won de titel van laureaat in deze categorie. Aan deze wedstrijd werden twee televisie-uitzendingen gewijd op Canvas, en de beste prestaties zijn te horen en te zien op cd en dvd. In september 2006 kreeg Gynaika de prijs voor ‘Cultuurprestatie’ van de Cultuurraad van Sint-Niklaas. Een fijne hommage in een volle Stadsschouwburg.

Concerten en projecten

Gynaika heeft al verschillende concerten gegeven. In 2002 de ‘Saint Nicolas cantate’ van Benjamin Britten, in de Sint-Niklaaskerk van de thuisstad, samen met het Kortrijkse koor Altra Voce en het orkest Papageno. In november 2006 bracht Gynaika samen met het gemengd koor Acantus uit Beveren, een eerbetoon aan Mozart en Michael Haydn. Onder de titel “Young Voices” organiseerde het koor reeds drie maal een muzikaal festival voor jeugdkoren.

Hervorming

In november 2013 veranderde de structuur van het koor. De leeftijdscategorie van Gynaika werd aangepast zodat oud-leden de kans kregen om zich opnieuw aan te sluiten bij het koor. Om de jongere zangeressen niet in de kou te laten staan werd meteen ook binnen Gynaika een koor opgestart voor jongere zangeresjes van 8 tot 14 jaar. Dat koor kreeg de naam Koritsia (Grieks voor meisje) en brengt de meisjes de liefde voor zingen bij en bereidt hen voor op de overstap naar Gynaika. Koritsia staat eveneens onder leiding van Annelies De Kimpe. Beide koren repeteren nog steeds in de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie in Sint-Niklaas maar staan open voor al wie graag zingt.